Всеукраїнська акція "16 днів проти насилля"

З 25 листопада 2020р. по 10 грудня 2020 р. в Україні відбуватиметься щорічна міжнародна акція "16 днів проти насильства", яка ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім'ї, а також захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони поєднують заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

5 грудня - Міжнародний день волонтера

6 грудня - річниця з дня "Монреальської різанини", коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що "вони були феміністками"

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня - Міжнародний день прав людини

У світі постійно відбуваються війни, дискримінація, приниження гідності людини та порушення її прав і свобод. Прояви насильства порушують права людини, принципи демократичного суспільства.

Коли насильство чиниться поруч з нами, чи у нас в домі, в школі, на вулиці, ми можемо зупинити його. Іноді ми не усвідомлюємо, що втягнуті в коло насильства, бо можемо не знати, що певні насильницькі акти щодо нас порушують наші права, честь та гідність, не знаємо своїх прав, як захистити себе.

Особливим видом насильства є насильство в сім'ї, яке є найбільш небезпечним, бо має довготривалий за часом характер, і тим, що дитина переживає насильство з боку того, хто мав би захищати, підтримувати, а не кривдити її. Це деформує особистість дитини та формує озлоблення до оточення, іноді навіть стає причиною суїцидів.

Тому проблема сімейного насильства на сьогоднішній день є дуже гострою.

Насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психологічному здоров’ю.

В Івотському НВК відкрилась акція «Стоп насильству». До акції виставлена виставка «Ми проти жорстокості», з учнями проведено анкетування  на тему насилля.

Проведені заходи стали приводом для аналізу власних дій та вчинків, сприяли вихованню в учнів людяності, відповідальності та поваги до іншої людини.

 

« повернутися до списку новин

rada.org.ua - портал місцевого самоврядування

Логін: *

Пароль: *